L’EU-COLPBOL (Implementació del Colpbol a l’àmbit europeu com a eina per millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional intel·lectual), és el projecte Erasmus+ Sport liderat per l’Associació Esportiva Colpbol i COPAVA, que es va iniciar el gener de 2021 i que, després de més de dos anys de treball, es va tancar recentment de manera exitosa. El Colpbol, creat fa 25 anys per Juanjo Bendicho, naix com a esport col·lectiu originalment mixt i inclusiu per pretén donar resposta a les limitacions educatives de l’esport tradicional i que este professor d’Educació Física trobava a les seues classes diàriament. Així, amb el seu desenvolupament va aconseguir assolir una participació cooperativa, equilibrada i igualitària de tots i totes les practicants. A més, a nivell tècnic, la senzillesa de les seues normes fa possible que tothom el puga practicar i gaudir des de pràcticament el principi, a més de la senzillesa de l’habilitat bàsica, el colpeig a un únic toc, que alhora el dota d’un gran dinamisme.
Mitjançant la investigació-acció i la seua introducció pràctica amb més de 20 anys de recorregut el Colpbol ha demostrat el seu potencial inclusiu i els seus beneficis en la millora qualitat de vida de les persones practicants; a més s’ha estés pel territori valencià, incloent-se fins i tot al currículum oficial dels ensenyaments obligatoris, i per la resta d’Espanya i a nivell internacional. A l’àmbit europeu, EU COLPBOL ha formalitzat la seua expansió oficial conduïda per l’AE Colpbol, traspassant fronteres i difonent esta ferramenta educativa i inclusiva en diferents països.
El consorci EU Colpbol ha estat format per entitats i àmbits professionals de cinc països d’Europa. En primer lloc, l’Associació Esportiva Colpbol (Espanya), com a entitat creadora i reguladora d’este esport. En el sector acadèmic, tres universitats han aportat els seus coneixements en el terreny de l’Educació Física i les Ciències de l’Esport: la Universitat de Craiova (Romania), la Universitat d’Atenes (Grècia) i Kauno Kolegija (Lituània). D’altra banda, en el camp de la diversitat intel·lectual, ha participat COPAVA (Espanya) com a entitat colíder del projecte, ALDO-CET (Romania) com a associació especialitzada en l’atenció a persones amb síndrome de Down i EDRA (Grècia) com a organització dedicada a la cooperació social per a grups vulnerables. Per últim, el soci d’innovació tecnològica i social ha estat d’origen xipriota, CSI (Xipre).
Mitjançant el treball en equip, s’hi han desenvolupat tres grans paquets de materials formatius: per a jugadors/es, per a professionals de l’esport i per a les persones de suport. El seu contingut tracta des de les característiques de les persones amb diversitat intel·lectual i la qualitat de vida, fins a les regles i principis tècnic-tàctics del Colpbol, amb enfocaments diferents per a cada grup objectiu. A més, s’hi ha creat una plataforma electrònica per a dotar de suport digital a la formació i deixar els materials a disposició de qualsevol persona interessada en practicar el Colpbol i/o millorar la qualitat de vida de les persones del seu voltant (https://europe-colpbol.eu/es/aprendizaje-electronico/).
Per a l’elaboració d’aquests materials, ha sigut fonamental la col·laboració de jugadors/es amb diversitat funcional intel·lectual, professionals de l’esport i professionals d’atenció directa i familiars, per això ha estat des del primer moment un projecte validat per totes les persones involucrades. A més, durant aquest període, s’hi han dut a terme diferents reunions transnacionals a València, Atenes i Kaunas on els membres de cada entitat participant s’han pogut agrupar, debatre sobre el desenvolupament del projecte, formar-se amb el tècnics de l’Associació i, clar està, practicar Colpbol junts!
Amb tot açò, es pot afirmar que la finalitat del projecte s’ha assolit, ja que s’ha aconseguit implementar el Colpbol en aquests països i dotar-los d’esta ferramenta per a disfrutar de l’esport en clau educativa i millorar la qualitat de vida dels seus practicants. Per a més informació: https://europe-colpbol.eu/vl/inici/