Història

PRESENTACIO

Des del 1997, any en que naix el Colpbol, Juanjo Bendicho anà aplicant el seu invent en els centres on treballava com a professor d’Educació Física aconseguint abastar els objectius originaris que recercava amb el joc, coeducar, integrar, fomentar la cooperació, l’autoestima, la igualtat de gènere i el disfrut de TOTS i TOTES els/les participants, sense excepció, a través de la pràctica esportiva; en definitiva consolidar un esport des d’una perspectiva vertaderament educativa.

Prompte sorgí un interés pel Colpbol per part d’altres professors i professionals del món de l’activitat física i l’esport i la connexió professional entre ells va anar extenent la seua pràctica a més centres, poblacions i nivells educatius, aplicant-se com un contingut novedòs en l’àrea d’Educació Física.

El primer gran impuls arriba amb el naiximent de les Trobades de Colpbol, que afiancen i amplien les competicions locals que havien nascut anys abans en algunes poblacions valencianes com Rafelbunyol o Albalat dels Sorells.

Estes sorgixen com una resposta natural i espontània a la necessitat i el desig dels practicants de Colpbol a mesurar-se i competir entre ells.

En eixe procés el Colpbol es registra legalment així com el seu Reglament Oficial que regula els elements principals del joc: les regles, el mòbil, les dimensions i característiques del terreny de joc, la meta, els companys ,els adversaris, el vestuari,… Els encontres locals de finals dels 90 donen lloc a les Trobades Comarcals amb la integració de més poblacions al projecte.

Les “Trobades de Colpbol”, nom que prenen des d’aleshores les competicions van incrementant any a any de forma progressiva i imparable, el nombre de participants, de 3 es passa a 4, de 4 a 5, a 8, a 10, 12, 20 i fins 24 poblacions representades i 2000 participants en la 10ena Trobada Final celebrada el juny de 2007, xifra que continuà augmentant el 2008, i 2009 amb més de 3000 participants.

Este creiximent es dona de forma paral.lela a l’ increment dels centres educatius que incorporen el Colpbol com un nou contingut en l’àrea d’Educació Física.

trobades
pegatina

Naix la frase “Jo estime el Colpbol” que s’ha convertit en el lema de tots aquells amants d’este esport. Paral.lelament a la celebració i desenvolupament de les Trobades sorgix l’interés dels mitjans de comunicació pel Colpbol

La premsa, ràdio, televisió i revistes especialitzades comencen a fer-se ressò d’esta iniciativa  (Superdeporte, Las Provincias, Levante-EMV, Ràdio 9, TVV Internacional, Punt 2, Horta al dia, Crónica Local, Valencia Hui…), del novedós esport per la que naix i per les bases en les quals es fonamenta, cosa que fa arribar d’una forma masiva el joc al públic en general i es convertix en el segon gran impuls.

Per altra banda el Colpbol es consolida encara més amb l’interés oficial de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport pel joc, els seus fonaments educatius i el grau d’implantació que està abastant. Esta espenta de la Generalitat deriva en un major creiximent i promoció del joc amb l’organització i celebració de diferents cursos de formació, tallers i conferències sobre el Colpbol i la seua didàctica impartits per Juanjo Bendicho organitzats tant per la mateixa Conselleria a través dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius, com posteriorment per Universitats, Instititus, Centres d’Estudis, Ajuntaments, organismes locals, associacions…

Dins d’esta dinàmica cal destacar una altra fita històrica que es produix l’any 2005 amb la Presentació Oficial del Colpbol, davant els professionals de l’activitat física i l’esport, els mitjans de comunicació i el públic en general. L’acte, recolçat per la Conselleria de Cultura, Educació i Esports de la Generalitat Valenciana i La Fundació del València CF va tindre lloc a Foios coincidint amb les celebracions del 9 d’octubre d’eixe any. El Colpbol de fet és un esport amb unes connotacions molt valencianes que partixen del seu orige valencià, naix a València, està inventat per un valencià, te un nom valencià i una vinculació tècnica, així com afectiva i social, amb l’esport propi dels valencians, la pilota.

balo-reglament
CAMPUS

Per un altre costat el 2006 naix el 1er Campus de Colpbol. L’esdeveniment és tot un èxit i porta el Colpbol a esportistes que no havien tingut encara la oportunitat de conéixer-lo. El Campus se celebra en l’estiu i és també un complement per a tots aquells que ja coneguent el joc volen continuar gaudint-ne després de les competicions i encontres de tot l’any. A este primer Campus li ha seguit quatre edicions fins el moment amb uns condicionants similars de participació i seguiment.

Actualment el Colpbol està present en moltíssimes poblacions valencianes de les tres províncies, de nord a sud del territori. Vinaròs, Castelló, Alcalà de Xivert, La Vall d’Uixò, Sagunt, Faura, Benifairó, Quart, Benavites, Caudiel, Montán, Azuebar, Montanejos, Llíria, El Puig, Rafelbunyol, Albalat, Albuixec, Foios, Meliana, Almàssera, Alboraia, Bonrepòs i Mirambell, Paterna, Burjassot, Benifaraig, Nàquera, la ciutat de València, Massamagrell, Montcada, Massalfassar, L’Eliana, Alaquàs, Godella, Aldaia, Paiporta, Albal, El Perelló, Cullera, La Pobla Llarga, Catadau, Camporrobles, Benissanó, Vilamarxant, Manuel, Xàtiva, Elda, Benidorm, l’Alfàs del Pi, Dénia, Novelda, El Pinós, Oriola… són alguns exemples de la implantació del mateix, expansió que ja ha passat les fronteres de la Comunitat Valenciana introduint-se en llocs d’altres territoris com Castella la Manxa, Aragó, Madrid, Andalusia, el País Basc, Canàries i Astúries.

FOTO 3
super deporte

La publicació d’articles i treballs sobre el Colpbol per part de Juanjo Bendicho en diferents revistes especialitzades com Tandem o Educa Nova, les nombroses referències sobre el Colpbol a la xarxa, el continu interés i seguiment dels mitjans de comunicació tant d’informació general com esportius, la introducció del Colpbol en clubs, setmanes esportives, escoles d’estiu i campionats, la consolidació de les Trobades de Colpbol, els Campus, les activitats didàctico formatives per al professorat i el recolç de diferents entitats i organismes oficials interessats en el projecte permeten continuar creixent i fer arribar a tothom la modalitat esportiva on d’una forma senzilla i natural esport i educació van de la ma.